Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1440
1 Legalább mekkora tömegű piritet (FeS2) kell redukálni, ha 10 kg vasra van szükségünk?
2 Mekkora tömegű kristályvíztartalmú réz(II)-szulfátot (CuSO4 5H2O) kell kimérnünk, ha 300 g tiszta, vízmentes réz(II)-szulfátra van szükségünk?
3 Mekkora tömegű karbamidot (NH2 - CO - NH2) kell használhatunk nitrogénműtrágyaként 1kg chilei salétrom (NaNO3) helyett?
Előre is, hálás köszönetem a segítőnek. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A vas atomtömege 55,8 g/mol, így 10 kg (10.000 g) vas anyagmennyisége n=10.000/55,8=179,2 mol. Mivel a piritben egy mol vas van, ezért piritből is ugyanennyi anyagmennyiségű kell. A pirit moláris tömege 119,8 g/mol, így a belőle szükséges mennyiség m=179,2×119,8=21.470 g, azaz 21,47 kg.

A kristályvízmentes rézgálic mol.tömege 159,6 g/mol, így 300 g aynagmennyisége 300/159,6=1,880 mol. Ezzel szemben a kristályvizesé 249,7 g/mol, így abból 249,7×1,880=469,4 g tömegű kell.

A nátrium-nitrát mol.tömege 85 g/mol, így 1 kg (1000 g) anyagmennyisége 1000/85=11,76 mol. A karbamidban viszont két nitrogén van, így belőle csak fele ennyi anyagmennyiségű kell, azaz 5,882 mol. A karbamid moláris tömege 60 g/mol, így belőle 60×5,882=352,9 g szükséges.
1