Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segíts sooos!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2816
1,Milyen számjegyet írjunk x helyére, hogy a 202x négyjegyű szám osztható legyen 12-vel?
Levezetés is kéne. Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Hátha ez segít:
"12-vel osztható az a szám, amelyik 4-gyel és 3-mal is osztható."

"3-mal osztható az a szám, amelyiknek a számjegyeinek összege is osztható 3-mal."

"4-gyel osztható az a szám, amelyiknek az utolsó két számjegyéből képzett kétjegyű szám is osztható 4-gyel."

Forrás: https://kobak.org/oszthatosagi-szabalyok/

Szerintem akár már ez alapján is meg lehet oldani/el lehet kezdeni, de a levezetés miatt leírom
.
Innen csak az a dolgod, hogy megnézed a számokat 0-9-ig az x helyére (4 számjegy lehet, így biztos hogy egy jegyű).
2020=2+0+2+0=4
2021=2+0+2+1=5
2022=2+0+2+2=6 ezt visszük tovább majd a 4-hez.
2022: 22:4=5,5, ez nem jó.

Tovább nem írom, le de ugyan így kell folytatni, és ha 4-gyel osztható az utolsó 2 számjegy, akkor az a jó megoldás.

Ebben a levezetésben tudok segíteni, de ha valamilyen profi akármivel kellene, akkor csak hagyd figyelmen kívül válaszom, vagy írd alá, hogy nem jó és akkor látják mások is.
Módosítva: 5 éve
1