Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
912
Egy szén-monoxid-metán gázelegy 15,0 cm³-ét 20,0 cm³ azonos állapotú oxigéngázzal kevertünk össze, majd az elegyet meggyújtottuk. A reakció lezajlása, a vízgőz lecsapódása és az eredeti körülmények visszaállítása után megmaradt gáz térfogata 20,0 cm³.
Számítsuk ki az eredeti gázelegy V/V%-os összetételét és azt, hogy hány %-os oxigénfelesleget alkalmaztunk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
azonos állapotban a gázok mól és térfogat aránya megegyezik.

15 cm³ CO+oxigén elegy áll x cm³ CO-ból és 15-x cm³ oxigénből.

szén-monoxid égése:
2 CO + O₂ → 2 CO₂

metán égése:
CH₄ + 2 O₂ → CO₂ + 2 H₂O

x cm³ CO reagál x/2 cm³ oxigénnel.

15-x cm³ metán reagál 30-2*x cm³ oxigénnel.

Az elreagált oxigén mennyisége: x/2 + 30 - 2*x = 30-1,5*x cm³

Az x cm³ CO-ból x cm³ szén-dioxid keletkezik.
A 15-x cm³ metánból 15-x cm³ szén-dioxid keletkezik, tehát összesen 15 cm³ szén-dioxid keletkezik.

Mivel a maradék gázelegy 20 cm³, ebből a szén-dioxid 15 cm³, így az oxigén felesleg 5 cm³.

A kiindulási oxigén mennyiség: 20 cm³

Felesleg: maradék*100/elreagált: (hiszen 100% oxigén felesleg 15+15 cm³ oxigén felhasználása alapján lenne. Az 5 cm³ pedig a 15 harmada.)
5*100/15 = 33,33 %

Elreagált 15 cm³ oxigén:
30-1,5*x=15
1,5*x=15
x=10 cm³ CO és 15-x=15-10=5 cm³ metán volt eredetileg.

V/V%(CO)=10*100/(10+5) = 66,67 %
V/V%(CH₄)= 5*100/15 = 33,33 % (vagy 100-66,67%, mert két komponensű a gázelegy).
1