Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell a következő feladatot megoldani?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1554
Ismeretlen kapacitású kondenzátort 100 V feszültségre töltünk fel, majd feltöltetlen, 10 mikroF-os kondenzátorral párhuzamosan kapcsoljuk. A kondenzátorok lemezein mérhető fesztültség ekkor 30 V-ra csökken. Számítsuk ki az ismeretlen kapacitást.
(Hudson-Nelson 27B-6)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha töltéseket teszünk rá, e szerint a képlet szerint alakul a feszültsége:
C = Q/U
Nem tudjuk a töltést, de nem baj... A kapacitást se, de az majd kijön. A feszültséget tudjuk:
C = Q/100 V
Kifejezhetjük Q-t:
Q = C·100

Ha 10 µF-ot párhuzamosan kapcsolunk, attól a töltések száma nem valtozik, a kapacitás pedig megnő annyival:
C + 10µF = Q/30 V
Írjuk be Q helyébe a fentit:
C + 10·10⁻⁶ = C·100 / 30
10·10⁻⁶ = C·(10/3 - 1) = C · 7/3
C = 3/7 · 10·10⁻⁶
C = 4,3 µF
0