Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika emelési munka

Főoldal » Középiskola » Fizika
1101
Egy 380 kg tömegű felvonófülke három emberrel (együttes tömegük 220 kg) állandó, 0,6 m/ s sebességgel emelkedik.
a) Mekkora munkát végez a felvonó motorja, mire a fülke 12 m magasságba emelkedik?
b) Mennyi a nehézségi erő munkája?
c) Hogyan alakulnának ezek a munkák, ha 0,74 m/ s sebességgel emelkedne a fülke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, munka, emelési, emelésimunka
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Képletek
W = F · s
Mivel itt az F = m · g, és az út az y irányú, ezért azt nevezhetjük h-nak, így kijön, hogy
Wemelési = m · g · h

a.)
m= 380 kg + 220 kg = 600 kg
g = 9,8 m/s²
h = 12 m
---------------
W = m · g · h
W = 600 kg · 9,8 m/s² · 12 m
W = 70 560 J = 70,56 kJ

b.)
Ugyan ennyi, csak negatívban, mert az erővel ellenkező irányban mozog a lift, tehát:
Wg = -70,56 kJ

c.)
Nem változnának, mert nem függ az emelési munka a sebességtől.
0