Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika/ munka

Főoldal » Középiskola » Fizika
543
Egy 90kg össztömegű kerékpáros 8 m/s sebességgel halad, majd 2 m/s2 gyorsulással gyorsít 20 m/s-ig.
a. Mennyi munkát végez ezalatt, ha átlagosan 30N a haladással szemben fellépő fékezőerő?
b. A kerékpáros által végzett összes munkának hány %-a a gyorsítási munka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, munka
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A probléma az, hogy nincs megadva az, hogy mennyi ideig ment, vagy mekkora utat tett meg az előtt, mielőtt gyorsítani kezdett. Emiatt nem lehet kiszámolni, csak azt, hogy mennyi volt a gyorsítási munka.

A gyorsítási munka

Először határozzuk meg, hogy mennyi ideig tartott a gyorsítás:
Mivel 8 m/s -ról indult, és 20 m/s -ig gyorsított, a különbség 12 m/s, vagyis:
12 m/s / 2 m/s² = 6 s
tehát a gyorsítás 6 mp-ig tartott.
Kiszámolva az út:
s = a/2 · t²
s = 2 m/s² / 2 · (6 s)²
s = 36 m

Mekkora erő kell ehhez?
F = m · a
F = 90 kg · 2 m/s²
F = 180 N
DE van fékezőerő, így azt hozzá kell adni
F = 180 N + 30 N
F = 210 N

A képlet a munkához:
W = F · s
W = 210 N · 36 m
W = 7 560 J
Ez csak a gyorsítási munka.
Ennyit tudtam segíteni, remélem hasznos volt :D
0