Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiában kérnék segítséget pH számolásban

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
533
1. Mennyi a pH-ja annak az oldatnak, melynek 1 dm3-ben 0,17g OH- ion van?
2. Ha 10 A-es árammal 2 percig rézzel (Cu2+), majd 100 másodpercig ezüsttel (Ag+) bevonatolunk, akkor hány grammos lesz a bevonat összesen?
3. 1 g alumínium-bevonat (Al3+) készítése hány percig tart 3, illetve 5 A-el?
4. Sósav és NaOH vizes oldatát keverjük össze. A keletkezett oldatban 36,5 g HCl és 50g NaOH van. Mennyi az oldat pH-ja?
HCl + NaOH= NaCl + H2O

Az is nagy segítség, ha meg tudom hol találok hozzá segédletet! Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1.
1 mol OH-ion tömege 16+1=17 g
0,17 g OH-ion anyagmennyisége: 0,01 mol

Az OH-ion koncentrációja: 0,01 mol/dm³

pOH=-lg[OH] = -lg(0,01)=2
pH+pOH=14
pH=14-pOH = 14-2 = 12

2.
I=Q/t
Q1=I*t1=10 A * 120 s = 1200 C réz esetén az átment töltés.
Q2=I*t2 = 10 A * 100 s = 1000 C ezüst esetén.

Cu2+ + 2 e- → Cu⁰
Ag+ + e- → Ag⁰

1 mol elektron 96500 C, akkor
x= 1200/96500 = 0,01243523316 mol elektron 1200 C.

63,55 g rezet 2 mol elektron választ le,
x= 0,39513 g rezet 0,01243523316 mol elektron választ le.

1 mol elektron 96500 C, akkor
x= 1000/96500 = 0,01036269430 mol elektron 1000 C.

107,87 g ezüstöt 1 mol elektron választ le,
x= 1,11782 g ezüstöt 0,01036269430 mol elektron választ le.

A bevonat összesen 1,11782+0,39513 = 1,513 g lesz.

3.
Al3+ + 3 e- → Al⁰

26,98 g alumíniumot 3 mol elektron választ le,
1 g alumíniumot 3/26,98 = 0,11119 mol elektron választ le.

1 mol elektron 96500 C töltés áthaladását jelenti, akkor
0,11119 mol elektron 0,11119*96500 = 10730,17 C töltés áthaladását jelenti.

I=Q/t
t1=Q/I1 = 10730,17 C / 3 A / 60 = 59,6 perc
t2=Q/I2 = 10730,17 C / 5 A / 60 = 35,8 perc

4.
1 mol sósav 1 mol nátrium-hidroxiddal reagál.
1 mol sósav tömege 36,5 g
1 mol NaOH tömege 40 g.
Marad 10 g NaOH, ami 0,25 mol.

Ha a keletkezett oldat térfogata 1 dm³, akkor az NaOH koncentrációja 0,25 mol/dm³.
Ez megegyezik az OH-ionok koncentrációjával, mert az NaOH disszocációja teljes (erős bázis, a sósav pedig erős sav, tehát nem puffer oldat keletkezik).

pOH=-lg[OH]= -lg(0,25) = 0,602
pH+pOH=14
pH=14-pOH=14-0,602 = 13,40
1