Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi/7. - "Együttdolgozós''

Főoldal » Középiskola » Matematika
1617
Egy tartály két csövön keresztül töltve 8 óra alatt telik meg. Az egyik csövön át hat órával tovább tart a tartályt megtelíteni, mint a másikon ha külön-külön nyitjuk meg őket. Mennyi ideig tartana megtölteni a tartályt a két csövön keresztül külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy a gyorsabbik csövön x óra alatt lenne tele a tartály, ekkor 1 óra alatt a tartály 1/x része töltődik meg, a lassabbik csövön így x+6 óra alatt telik meg, tehát 1 óra alatt az 1/(x+6) része lesz tele. Ha 8 órán keresztül dolgoznak, akkor az első csövön a 8/x, a másodikon a 8/(x+6) része lesz tele. 8 óra múlva tele lesz a tartály, tehát ezek összege pont 1 lesz:

8/x + 8/(x+6) = 1, szorzunk a nevezőkkel:

8*(x+6) + 8x = x*(x+6), kibontjuk a zárójeleket:

8x+48 + 8x = x²+6x, redukáljuk a bal oldalt 0-ra:

0=x²-10x-48, ezt megoldhatjuk megoldóképlettel; x=(10± 292 )/2=5± 73 , értelemszerűen a negatív megoldás nem lesz jó nekünk, így marad az 5+ 73 , tehát a gyorsabb csövön 5+ 73  óra alatt lenne tele a tartály, a lassúbb csövön 11+ 73  óra alatt, igény szerint lehet kerekíteni a végeredményt.

Mivel a visszaellenőrzés körülményes lenne, használjuk a WolframAlphát:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=8%2Fx+%2B+8%2F(x%2B6)+%3D+1
0