Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldjam meg?

Főoldal » Középiskola » Kémia
347
1) Határozd meg annak a szénhidrogénnek a tapasztalati képletét, amely 92,3 tömeg% szenet és 7,7 tömeg% hidrogént tartalmaz. Mi a vegyület molekulaképlete, ha moláris tömege 78g/mol?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha ismert a képlet, akkor hogyan számoljuk ki a tömeg%-os összetételt?

legyen CxHy

A moláris tömeg = x * 12 + y * 1 = M

A tömeg%-os összetétel:
H%: (y*1)*100 / M
C%: (x*12)*100 / M

Ugyanezt kell csinálni a megoldáshoz, csak fordított sorrendben:

a szén mennyisége: C%*M/100 = 78 * 0,923 = 71,994 = 72, ebben a szén atomtömege a 12 6-szor van meg, tehát C₆

a hidrogén mennyisége: H%*M/100 = 78 * 0,077 = 6,006 = 6, ebben a hidrogén atomtömege az 1 6-szor van meg, tehát H₆

C₆H₆
0