Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldjam meg?

Főoldal » Középiskola » Kémia
501
4) Egy kétvegyértékű fém karbonátja hevítés hatására bomlik. A bomlás során fém-oxid és szén-dioxid keletkezik. Melyik ez a fém, ha a bomlás során a keletkező szilárd anyag az eredetinek 56%?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
MeCO₃ → MeO + CO₂

Me az ismeretlen két vegyértékű fém.

M(MeCO₃)=Me+12+3*16=Me+60
M(MeO)=Me+16

`(Me+16)*100 / (Me+60) = 56`

Me az ismeretlen fém atomtömege.

`(Me+16) / (Me+60) = 0.56`

`Me+16 = (Me+60) * 0.56`

`Me+16 = Me*0.56+60*0.56`

`Me+16 = Me*0.56+33.6`

`Me = Me*0.56+17.6`

`Me*0.44 = 17.6`

`Me=40`

Ez a kalcium atomtömege.
0