Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika S.O.S

Főoldal » Középiskola » Fizika
1681
Egy fémrúd relatív hosszváltozása 0,368% lesz 20° emelkedés során.
1.Mekkora a fém anyagának lineáris hőtágulási tényezője?
2.Milyen anyagból készülhetett a rúd?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ez a fontos:
ΔL = α · L · ΔT
Vagyis a hossz változása (ΔL) arányos a hosszal (L) és a hőmérsékletváltozással (ΔT), az arányosági tényező az anyagra jellemző lineáris hőtágulási együttható (α).
A relatív hosszváltozás a ΔL/L arány:
ΔL/L = α · ΔT
0,386% azt jelenti, hogy ΔL/L = 0,368/100

1)
ΔT = 20 K
α · ΔT = 0,368/100
α = 0,368/(20·100) = 1,84·10⁻⁴ 1/K

2.
A táblázatban 10⁻⁵-ek vannak, váltsuk át olyanra:
α = 18,4 · 10⁻⁵ 1/K

Az a helyzet, hogy ilyen nagy számok nincsenek a táblázatban. Nem lehet, hogy 0,368% helyett 0,368‰ (ezrelék) van megadva? Ha az lenne, akkor α = 1,84·10⁻⁵ 1/K jön ki, az pedig sárgaréz.
0