Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mihail Bulgakov - A Mester és Margarita

315
Valaki letudná írni a mű cselekményét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Mihail Bulgakov A Mester és Margarita
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
A mű elolvasása után a legfontosabb észrevételem talán az, hogy erősen hat a tudatunkra, az egyén és környezete, azaz az egyén és a társadalom konfliktusát mutatja be.
És azt is gondolom, hogy szürreális, szarkasztikus elemekkel tűzdelt alkotásról van szó. Néha nem tudtam eldönteni, hogy sírjak-e, vagy nevessek, nem tudtam eldönteni mi a képzelet és mi a valóság. De azt azért határozottan tudtam, hogy az író az igazat írja, nemcsak a valódit. Torz tükröt tart a világ elé, melybe nem volt jó belenézni. Személy szerint úgy éreztem, hogy nem akarok ilyen világokban élni.
Mihail Bulgakov: Mester és Margarita című világhírű regénye a sztálini diktatúra rendszerének fonákságait mutatja be. Olvasása közben a Rákosi rendszer zseniális kifigurázásáról szóló A tanú című magyar film jutott az eszembe. De ez a regény mégis nehezebbnek, misztikusabbnak tűnt számomra. Talán azért, mert a szovjet rendszer távolabb áll tőlem, mint a magyar történelem. A regény alapvetően három részre bontható. Egyrészt a feketemágiát űző Woland professzor − aki nem más, mint az ördög− tetteit, másrészt Pilátus és Jézus történetét bemutató szinte önálló betétregény, melyet a Mester írt meg, harmadrészt a tehetséges Mester − aki azt hiszem maga az író− és Margarita szerelmét elbeszélő egymásba fonódó, néha összekuszálódó részekre. A valódi hatalommal rendelkező emberek a háttérből irányító titokzatos emberek, akiknek a nevét is homály fedi. A középszintű vezetők és a kisemberek már nevesítve vannak. Ők az opportunista megalkuvók, a korrupt talpnyalók, a rendszer vélt vagy valós kiszolgálói, sőt besúgói. Ebben a mérgezett légkörben a szabadon gondolkodók csoportja tűnik nem normálisnak. Őket próbálja meg a rendszer megvásárolni, de ha nem sikerül a korrumpálás, akkor jöhet a bolondok háza. A tehetségtelen kritikus feljelenti a Mestert, akit őrültek közé zárnak, a besúgó pedig beköltözik a Mester lakásába. Woland professzor előre megjósolja a Jézusról mint kitalált alakról beszélgető Berlioz lapszerkesztőnek és a „Hontalan” költőnek, hogy Berlioz még aznap este meghal mégpedig úgy, hogy le lesz fejezve. A rémült Berlioz elmenekült, de megcsúszott egy olajfolton és a villamos valóban lefejezi, de Iván, a Hontalan költő sem kerülheti el a pszichiátriai intézetet.
A szovjet rendszer eszméje a dialektikus materializmus, valamint az ateizmus, az isten tagadása. Viszont a nép mégis hisz a mágiában, a babonákban. Ezt jeleníti meg Woland professzor, a Sátán fekete mágiája a regényben. A színházi előadásán a professzor pénzt varázsol, amiért a magukból kifordult embereknek, tolongva mohón kapkodnak, közben leleplezi az ott lévő polgártársak erkölcstelenségét. (Pl.a szerető tartást, tiltott valutázást.) A pénz másnapra papírrá alakul. A nők divatos gyönyörű ruhákat kapnak, ami az előadás végén eltűnik róluk, így meztelenül menekülnek. Azazello, az ördög egyik szolgája krémet ad Margaritának, aki lelkileg és fizikailag is megfiatalodik tőle. Olyan könnyűvé lesz, hogy repülni képes a város felett, így látja az emberek romlottságát. Hogy visszakapja az eltűnt szerelmét Margarita boszorkány lesz. Elvállalja Woland bálján a háziasszony szerepét. Boszorkányként bosszút áll szerelme feljelentőjén. Margarita valóban visszakapja a magát elmebetegnek gondoló Mestert, előkerült az elégetett Ponczius-Pilátus regény is, amin Behemót. a kétlábon járó beszélő macska ült. Történet végén Máté Jézus nevében arra kéri a sötétség fejedelmét Wolandot, hogy vegye magához a Mestert, Margaritájával együtt, és jutalmazza őket örök nyugalommal.
Azazello megmérgezi a szerelmeseket, akik szellemként térnek magukhoz. Margarita kérésére Woland Pilátust is megszabadítja a bűntudatának terhétől.
A mester találkozik Ivánnal, aki kéri, hogy írja meg a regénye folytatását, de a Mester válasza az, hogy: „- Nem - szólt a Mester, és Ivanuska elváltozottnak, siketen kongónak hallotta hangját -, én többé már nem írok semmiről. Mással leszek elfoglalva,”
Ez az alkotás az egyén és a társadalom viszonyának elgondolkodtató, mély elemzése. Az egyén felelősségének kutatása, melyben az értelmiség, az írók és költők felelőssége a legnagyobb.


Módosítva: 3 éve
1