Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora lehet az a legnagyobb fordulatszám, amivel...

Főoldal » Középiskola » Fizika
1480
Mekkora lehet az a legnagyobb fordulatszám, amivel az 1kg tömegű testet 50 cm hosszú zsinegen vízszintes, síkos felületű asztalon forgathatunk, ha a zsineg 20 N nagyságú feszítőerőt bír ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m = 1 kg
r = 50 cm = 0,5 m
síkos felület: nincs súrlódás.
F ≤ 20 N
A centripetalis erő tehát max 20 N lehet.
Fcp = m·acp = m·r·ω²
20 N = 1 kg · 0,5 m · ω²
40 / s² = ω²
ω = √40 1/s lehet a legnagyobb szögsebesség.

A fordulatszám az, hogy 1 sec alatt hányszor 2π szöget fordul el:
2π · N = ω
N = ω / 2π = ... számold ki
1