Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Centripetális erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
1947
Egy 0,5 kg tömegű játék villanymozdony az 1 m sugarú körpályán változatlan nagyságú sebeséggel mozog, és minden teljes kört 10 mp alatt fut végig. Mekkora erővel kényszeríti körpályára a sín a mozdonyt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A pálya hossza 2r·π = 6,28 m
A kerületi sebessége v = 8,28 m / 10 s = 0,628 m/s
A centripetalis gyorsulás: acp = v²/r = 0,628² m/s²
A centripetalis erő pedig F = m·acp = 0,5 · 0,628² N = ... számold ki számológéppel.
0