Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
417
Segítség van 45 percem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
1.)
a₁=-1/25
q=-2
a₆=a₁*q⁵ => a₆=32/25
a₉=a₁*q⁸ => a₉=-256/25
a₂₀=a₁*q¹⁹ => a₂₀=524288/25
0

2.)
a₁=-3
a₅=-48 => a₅=a₁*q⁴ =>(-48)=(-3)*q⁴ => 16=q⁴ => q⁴=2⁴ => q=2
a₈=a₁*q(n-1) => a₈=(-3)*2⁷ => a₈=-384
S₈=(a₁*(q⁸-1))/(q-1) => S₈=((-3)*(2⁸-1))/(2-1) => S₈=-765
0

3.)
S₄=1000
q=3
S₄=(a₁*(q⁴-1))/(q-1) => 1000=(a₁*(3⁴-1))/(3-1) => 1000=a₁*40 => 25=a₁
0

4)
I. a₁+a₂=15 => a₁+a₁*q=15 => a₁*(1+q)=15 => a₁=15/(1+q)
II. a₃+a₄=60 => a₁*q²+a₁*q³=60 => a₁*(q²+q³)=60
S₄=(a₁(q⁴-1))/(q-1) S₄=75
75=(15(q⁴-1))/((q+1)*(q-1))
75=15*(q⁴-1)/(q²-1)
5=(q²+1)(q²-1)/(q²-1)
5=(q²+1)
4=q²
q=±2
q=2 => a₁=5
q=-2 => a₁=15
0

5.)
A számtani sorozatból kiszámítható a középső elem!
a₂-d+a₂+a₂+d=6 => 3*a₂=6 => a₂=2
Mértani sorozat:
(a₂-d+5)/(a₂+2)=(a₂+2)/(a₂+d+1)
(2-d+5)/(2+2)=(2+2)/(2+d+1)
(7-d)*(3+d)=4*4
21-3d+7d-d²=16
d²-4d-5=0
d₁₂=(4± 4²+4*5 )/2
d₁₂=(4± 36 )/2
d₁=5
d₂=-1
Mértani sorozat 1 (d=5):
a₁=2; a₂=4; a₃=8
Mértani sorozat 2 (d=-1):
a₁=8; a₂=4; a₃=2
0