Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1005
6.Tegyél * jelet a táblázat megfelelő rovataiba! 6. Egy cég vezetése az éves jutalomalapot legeredményesebb dolgozói között akarta szétosztani. A javaslat szerint Andrea, Béla, Csaba és Dénes kapott volna jutalmat, az egyes jutalmak aránya az előbbi sorrendnek megfelelően 1 : 2 : 3 : 4.

Közben kiderült, hogy akinek a teljes jutalomalap ötödét szánták, súlyos hibát követett el. A vezetés úgy döntött, hogy a neki szánt 16 000 forintot is szétosztják a másik három dolgozó között úgy, hogy az ő jutalmaik közötti arány ne változzon.

a) Hány forint a jutalomalap? .......................

b) Név szerint ki nem kap jutalmat a négy dolgozó közül? .......................

c) A kiosztott jutalmak közül mennyi volt a legkevesebb? .......................

d) Mennyi volt a legnagyobb kiosztott jutalom? .......................

7. Tegyél X jelet a táblázat megfelelő rovataiba!

Biztosan igaz Lehet, hogy igaz Lehetetlen

a) Ha egy természetes szám osztható néggyel is és

tízzel is, akkor osztható negyvennel.

b) Az első tíz darab prímszám összege páratlan.

c) Egy paralelogramma átlói felezik a belső

szögeket.

d) 100 3 km <25 m + 5000 cm

e) 0,25 óra = 30 perc – 300 másodperc

8. Tegyél + jelet a táblázat megfelelő rovataiba!

Biztosan igaz Lehet, hogy igaz Lehetetlen

a) A trapéz átlói felezik egymást.

b) Négy egymást követő egész szám összege nem 0.

c) A háromszög magasságvonalai a háromszögön belül metszik

egymást

d) Ha x páratlan, y páros pozitív egész, akkor az y x tört értéke

egész szám.

e) 720 cm2 + 0,016 m2 < 8,9 dm

9.Egy desszertes dobozban háromfajta csokoládé van: – barna csomagolású, amiben két darab mogyoró van, – fehér csomagolású, amiben egy darab mogyoró van, – drapp csomagolású, amiben nincs mogyoró.

A dobozban lévő 33 darab csokoládéban összesen 32 mogyoró van. A barna és a fehér csokoládék számának összege kétszerese a drapp csokoládék számának.

a) Hány darab drapp csomagolású csokoládé van? .......................

b) Hány darab barna csokoládé van? .......................

c) Hány darab fehér csokoládé van? .......................

Jegyezd le a megoldás gondolatmenetét!

10. Levente hétfőn elköltötte a zsebpénze felét, kedden a maradék harmadát, szerdán a megmaradt pénze negyedét, és így 300 Ft-ja maradt.

a) Mennyi pénze maradt keddről szerdára? .......................

b) Mennyi pénze maradt hétfőről keddre? .......................

c) Mennyi pénze volt eredetileg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS!!!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A:B:C: D=1:2:3:4
A =1x
B= 2x
C= 3x
D= 4x
Ez összesen 10x, ennek az ötöde 2x, tehát Béla pénzét vették el, ami 16000 Ft, tehát 2x= 16 000 x= 8 000 Ft a) A jutalom alap 10x, azaz 80 000 Ft volt.
b) Béla
Most már a 80 000 Ft-ot osztják 1 : 3 : 4 összesen 8 részre, így
c) 1 rész már 10 000 Ft d) 4 rész pedig 40 000 Ft.

7. Tegyél X jelet a táblázat megfelelő rovataiba!
Biztosan igaz Lehet, hogy igaz Lehetetlen
a) Ha egy természetes szám osztható néggyel is és tízzel is, akkor osztható negyvennel. Lehet, hogy igaz, de nem biztos. Például a 20 is osztható 10-zel is és 4-gyel is, mégsem osztható negyvennel      
b) Az első tíz darab prímszám összege páratlan. Biztosan igaz, mert 1 db páros prím van, a kettes, a többi páratlan. Márpedig 9 db páratlan prím összege is páratlan, ha ahhoz hozzáadjuk a 2.est, az eredmény tuti páratlan lesz.
c) Egy paralelogramma átlói felezik a belső szögeket. Lehet, hogy igaz, mert a rombusz, és a négyzetek is paralelogrammák, az ő átlóik felezik a belső szögeket, de egy általános paralelogrammára ez nem igaz. d) 100 3 km <25 m + 5000 cm Ez lehetetlen e) 0,25 óra = 30 perc – 300 másodperc Ez lehetetlen
1