Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes és fordított arányosság.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
377
Hány óra alatt ásná fel 6 munkás azt a kertet, amelyet 14 munkás 18 óra alatt ás fel? Légyszíves magyarázzátok már el hogy hogy kell ezt fel írni az arányosságban, és magyarázzátok már el hogy hogy kell azt megállapítani melyik az egyenes melyik a fordított arányosság.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
14 munkás->18 óra
6 munkás-> x óra
14×18=256
6×x=256
6x=256
x=42
1

Szia!
A megoldásba nem szeretnék beleszólni, csak a megállapítás miatt írok.

Nagyon könnyen meg tudod állapítani. Cak gondolj bele a példába.
Például ha meg kell csinálni egy házi feladatot, az neked 30 percig tart. Ha az egyik osztálytársad is segít és elfelezitek, akkor kevesebb idő lesz, mert elosztjátok. (A veszekedés és a közte lévő beszélgetés nem számít bele!)
Ez fordított arányosság, mert ha az egyik mennyiség nő, a másik csökken.

Veszel egy almát 300 Ft-ért. Ha kettőt veszel, többet vagy kevesebbet kell majd fizetned? 2 alma 600 Ft-ba fog kerülni, ha a boltos jól számol.
Itt ha nő az egyik, akkor a másik is vele arányosan nő. Ez egyenes arányosság.
1