Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakcióegyenlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
523
36 gramm vizet elektromos áram segítségével elemeire bontunk. Írd fel a lejátszódó reakció egyenletét! A keletkező gázkeveréket egy 80 dm3 térfogatú üres tartályba engedjük. Mekkora lesz a nyomás a tartályban 17°C-on, ha 10%-os gázveszteséggel számolunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2H₂O → 2H₂ + O₂
A víz moláris tömege 18g/mol, 2·18=36, tehát 36 gramm H₂O-ból éppen 3 mol gázkeverék keletkezik.
Ha "üres tartály" alatt azt kell érteni, hogy nincs benne levegő se, csak a gázkeverék kerül bele, annak is a 90%-a (n = 3 mol · 90% = 2,7 mol), akkor ez írható fel:
p·V = n·R·T
p = n·R·T/V = 2,7 · 8,314 · (17+273) / 0,08 = 81373 Pa = 81,3 kPa
0