Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

I. Károly országa

274
I. Károly országa
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Az Árpád-ház kihalása után (1301) az Anjou-házból való Károly Róbert szerezte meg a hatalmat (1308-1342), aki a pápa támogatását élvezte. Legyőzte a tartományurakat, kiskirályokat (rozgonyi csata, 1312), a leghatalmasabb, Csák Máté halála után megszilárdította hatalmát az egész országban.
Új, hozzá hű bárói, előkelői (akik tisztségük után kaptak honorr birtokot) segítségével helyreállította a királyi hatalom tekintélyét. A báróknak birtokuk, jövedelmük arányában katonaságot kellett kiállítani, amelyet saját zászlójuk alatt vezettek hadba. Ez volt a bandérium, a szervezet neve banderiális hadszervezet.
Károly Róbert ugyan visszaszerezte a királyi birtokok nagy részét, mégsem elsősorban saját birtokai jövedelmeire támaszkodott, hanem a királyi jogon beszedett jövedelmekre. Ezeket regálé jövedelmeknek nevezzük: bányaregálé (urbura), nemesérc-monopólium és pénzverési jog, kapuadó, harmincadvám. Az új gazdaságpolitikát az uralkodó Nekcsei Demeter tárnokmester segítségével vezette be. A reform alapját az adta, hogy Magyarország gazdag nemesfémekben (arany, ezüst, Körmöcbánya, Selmecbánya, Besztercebánya, - Felvidék, erdélyi bányák).

Bányaregálé:
Király bányászai kötelesek voltak a kiemelt arany 1/10, és ezüst 1/8 részét a királynak bányabérként átadni. A király a bányabér 1/3-át átengedte azoknak a földesuraknak, ahol ezek a bányák voltak. Célja az volt, hogy a birtokosok ne titkolják el a nemesfémbányát. A termelés fellendült, a király jövedelme nőtt.

Nemesérc-monopólium és pénzverési monopólium/regálé:
A kiemelt nemesfémeket a termelők, a királyi bányászok kötelesek voltak beszolgáltatni a királyi pénzverő kamarának. A kamarák cserébe pénzt adtak, de a beváltás 40-50 % hasznot hozott a kamarának. A király a nemesfémből jó minőségű, értékálló pénzt veretett: aranyforintot és ezüstdénárt. Mivel állandó pénz volt, nem cserélték évente, ezért a király elesett a „kamara haszna” jövedelemtől. Ennek pótlására bevezették a kapuadót.

Kapuadó:
Évi 18 ezüstdénárt kellett fizetni minden jobbágyporta után, vagyis minden kapu után, amin befért egy szénásszekér. A külkereskedelemben marhát, sót, fémeket és bort vittek ki, cserébe iparcikkeket, fűszereket, luxuscikkeket és fegyvert hoztak be. A gazdaságpolitika eredménye: jelentősen nőttek Károly Róbert bevételei. Károly Róbert alatt nagyon jól fejlődik a gazdaság. A lakosság eléri a 2 millió főt. A gabonatermelés mellett nagy teret hódít a szőlő és gyümölcs kertészet is. 1335-ben a lengyel - cseh - magyar király találkozott Visegrádon, ahol megegyeztek a Bécset kikerülő kereskedelmi útvonalról.
1