Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
700
Mekkora sebességre gyorsul fel 10 a mínusz 6odikon g tömegű, 10 a mínusz 7ediken C töltésű részecske 10 a negyediken V/m térerősségben, 10cm hosszú úton?
A feladat "alap" megoldása megvan, de kétféleképpen kell. Elvileg a munka kiszámítási képletéből kiindulva kéne.
Köszönöm előre is a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m = 10⁻⁶ g = 10⁻⁹ kg
Q = 10⁻⁷ C
E = 10⁴ V/m = 10⁴ N/C
s = 10 cm = 0,1 m
---
Ekkora erő hat a töltésre:
F = Q·E = 10⁻³ N
Ez az erő ennyi munkát végez:
W = F·s = 10⁻⁴ Nm
A részecske mozgási energiája pont ennyi lesz:
1/2·m·v² = 10⁻⁴ Nm
10⁻⁹ kg · v² = 2·10⁻⁴ Nm = 2·10⁻⁴ kg·m/s²·m
v² = 2·10⁵ m²/s²
v =  20  · 10² m/s
1