Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1971
1.Határozd meg a p, q és r értékét, ha

p = a legkisebb kétjegyű prímszám;

q = 5 − ( −1,5) + (− 4) ⋅ (− 2) =

r =(23 - 14 ) :56 =

A) p = ………. B) q = ………. C) r = ……….

D) Számítsd ki az s =3r+q−p5 értékét!

2. Sorold fel az összes olyan háromjegyű pozitív egész számot, amelyekben a tízesek helyén eggyel nagyobb számjegy van, mint az egyesek helyén, és a százasok helyén álló számjegy a másik két számjegy összege!

3. Egészítsd ki az alábbi egyenlőségeket!

a) 6 kg 15 dkg = …………….. dkg

b) 4,2 liter + 3,7 dm3 = …………….. liter

c) 14 óra + …………….. perc = 1 óra 5 perc

d) 5800 cm2 – …………….. dm2 = 41 dm2

e) 1,3 km + …………….. m = 1785 m

4. Tedd igazzá az alábbi egyenlőségeket a hiányzó adatok beírásával!

a) 45 dm3 + 1650 cm3 = …………… liter

b) 12 m – ………. cm = 115,5 dm

c) 0,5 óra + 180 másodperc = ……………. perc

5. Gabi három nap alatt olvasott el egy könyvet. Hétfőn elolvasta a könyv negyed részét, kedden 49 oldalt, szerdán olvasta el a könyv megmaradt részét, ami a teljes könyv 40%-a.

A) Hány oldalas volt a Gabi által elolvasott könyv? Írd le a megoldás menetét!

B) Hányszorosa a szerdán elolvasott oldalak száma a hétfőn elolvasott oldalak számának?

6. Az alábbi számsorozatot úgy képezzük, hogy a harmadik tagjától kezdve a sorozat minden tagja az előtte lévő két tag szorzatának utolsó számjegye.

A) Folytasd a sorozatot, írd fel a következő tíz tagját!

1; 2; 2; 4; 8; …. ; …. ; …. ; …. ; …. ; …. ; ….; …. ; …. ; ….

B) Keress szabályosságot a sorozat tagjai között! Írd le a szabályt!

C) Melyik számjegy áll a sorozatban balról a 2008. helyen? ………………………… (Írd le a megoldás menetét!)

7. Az alábbi táblázatban négy állítást fogalmaztunk meg. Döntsd el minden állításról, hogy az igaz, vagy hamis, és tegyél X jelet a táblázat megfelelő rovataiba!

8. Írj az állítások melletti rovatba I vagy H betűt, annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az adott állítás!

a) Van olyan trapéz, amelynek kettőnél több szimmetriatengelye van.

b) Két prímszám összege nem lehet prímszám.

c) Nincs olyan szám, amelynek abszolút értéke egyenlő a reciprokával.

d) Minden négyzet deltoid.

e Nyolc darab olyan kétjegyű pozitív egész szám van, ami az 1-es és 2-es számjegyen kívül

más számjegyet nem tartalmaz.

f) Van olyan háromszög, aminek a magasságpontja az egyik csúcsára esik.

Igaz Hamis

a) Minden paralelogramma trapéz.

b) A konvex ötszög belső szögeinek összege 540°.

c) Bármely két természetes számra teljesül, hogy ha az összegük

páratlan, akkor a szorzatuk páros.

d) Nincs olyan háromszög, amelynek a magasságpontja a

háromszögön kívülre esik.

9. A Sekeresdi iskola 8. évfolyamára összesen 60 diák jár. Közülük a szőke, a fekete, a barna és a vörös hajúak számának aránya ebben a sorrendben 4 : 2 : 5 : 1. (Más hajszín nem fordul elő közöttük.) A nyolcadikosok 45%-a barnaszemű, a barnaszeműek 9 5 részének a haja is barna.

Válaszolj az alábbi kérdésekre, és írd le a számolás menetét is!

A) Hány diáknak van barna haja a nyolcadikosok között?

B) Hány diáknak van barna szeme a nyolcadikosok között?

C) Hány olyan diák van a barnaszemű nyolcadikosok között, akinek nem barna a haja?

10. Feri és barátai péntek délután kerékpártúrára indultak. A péntek esti szállásig a túra teljes hosszának 29 részét tették meg. Szombaton a túra teljes hosszának 47 részét teljesítették. Feri boldogan mondta szombat este a szálláson, hogy a túra teljes útvonalából már 100 kilométert megtettek.

Milyen hosszú a túra teljes útvonala? Írd le a megoldás menetét!

11. A 8. A osztályba 36 tanuló jár. Az előző tanév végén az osztály 49 részének matematika jegye nem volt rosszabb négyesnél, míg az osztály 75%-ának matematika jegye nem volt jobb négyesnél.

Válaszolj a következő kérdésekre, és írd le a megoldás menetét is!

a)-c) Az osztály hány tanulójának volt matematikából négyese hetedik végén?

d) Hány tanulónak volt ötöse matematikából hetedik év végén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SŰRGŐS!!!!!!!!!!!!!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam.
7. feladatban nem tudok segíteni, mert semmilyen táblázatot nem csatoltál.
Módosítva: 5 éve
0

1. feladat
p=11
q = 5−(−1,5) + (− 4)*(− 2) = 5-(-1,5)+8 = 5+1,5+8 = 14,5
r =(23 - 14):56 = 9:56 = 0,16 (kerekítve)

A) p = 11 B) q = 14,5 C) r = 0,16

D) Számítsd ki az s =3r+q−p5 értékét!
s = 3*0,16+14,5-11*5 = 0,48+14,5-55 = 14,98-55 = -40,02

2. feladat
321, 532, 743, 954

3. feladat
a) 6 kg (600 dkg) 15 dkg = 615 dkg
b) 4,2 liter + 3,7 dm3 = 7,9 liter
c) 14 óra + 7 perc = 1 óra 5 perc
d) 5800 cm2 (58 dm2) – 17 dm2 = 41 dm2
e) 1,3 km (1300 m) + 485 m = 1785 m

4. feladat
a) 45 dm3 + 1650 cm3 (1,65 dm3) = 46,65 liter
b) 12 m (1200 cm) – 45 cm = 115,5 dm (1155 cm)
c) 0,5 óra (30 perc) + 180 másodperc (3 perc) = 33 perc

6. feladat
A) 1; 2; 2; 4; 8; 2 ; 6 ; 2 ; 2 ; 4 ; 8 ; 2 ; 6 ; 2 ; 2
B) xy = zc --> c
C) 8

8.
a) H
b) I
c) H
d) I
e H
f) I

Igaz-Hamis
a) I
b) I
c) I
d) I

9. feladat
A) 60 diáknak a 2/12 része --> 60*2/12 = 60*1/6 = 10
Válasz: 10 diáknak van barna haja a nyolcadik évfolyamon.

B) a = 60 diák
p = 45%
e = ?
e = a*p/100 = 60*45/100 = 6*45/10 = 6*9/2 = 3*9 = 27
Válasz: 27 diáknak van barna szeme a nyolcadik osztályosok között.


1