Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
669
Melyik az a szám, amelynek 9-szerese 40-nél kisebb, mint a nála 10-zel kisebb szám 10-szerese?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 8.osztály, egyenlet, SOS
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a keresett szám x, ekkor

a szám 9-szerese: 9x
a számnál 10-zel kisebb szám tízszerese: (x-10)*10

Utóbbi 40-nel nagyobb, ezért ha 40-et levonunk, egyenlőségek kapunk:

9x=(x-10)*10-40, zárójelbontás:
9x=10x-100-40, összevonás:
9x=10x-140, -10x:
-x=-140, ennek megoldása x=140, tehát a keresett szám a 140.

Ellenőrzést rád bízom.
0