Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 3

Főoldal » Középiskola » Matematika
588
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Azt tudjuk, hogy a K(a;b) középpontú, r sugarú kör egyenlete (x-a)²+(y-b)²=r², tehát ha ilyen alakra tudjuk hozni, akkor ezek körök egyenletei. Ezeket a kifejezéseket a teljes négyzetté alakítás segítségével tudjuk átírni:

1) (x-3)²-9+(y+4)²-16=0, vagyis (x-3)²+(y+4)²=25, tehát a kör középpontja: K(3;-4), sugara 5 egység.

2) (x+1)²-1+(y-1)²-1+1=0, tehát (x+1)²+(y-1)²=1, tehát a kör középpontja K(-1;1), sugara 1 egység.
0

K(3;-4) K(-1;1)

Felírjuk a két pont közti vektort (mindegy, hogy melyik irányba mutat a vektor): v(4;-5), ebből normálvektort csinálunk: n(5;4), használva a normálvektoros képletet: 5x+4y=5*3+4*(-4)=-1, tehát az egyenes egyenlete: 5x+4y=-1.
0