Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - 2 életkoros feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2864
1. feladat: Amikor én 5 éves voltam, a bátyám 9 éves volt. Most összesen 36 évesek vagyunk. Hány éves vagyok most?

2. feladat: Viola és anyukája a mai napon együtt ünnepelték a születésnapjukat. Az anya éppen 31-szer annyi idős mint Viola. Két év múlva ugyanezen a napon az anya kora 11-szerese lesz Violáénak. Viola hányadik születésnapján lesz az anya 3-szor annyi idős mint a lánya?

Köszi a választ! ;)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1.
én: x
bátyám: x+4 (mert 4-gyel idősebb)

x + x + 4 = 36
2x = 32
x = 16

16 éves vagyok most.
0

2.
viola most: x
anyja most: 31x
2 év múlva
(x+2) * 11 = 31x + 2
11x + 22 = 31x + 2
20 = 20x
x = 1
Viola most 1 éves.
Az anyja 31 éves.
Kérdés mikor lesz 3x annyi idős?
3*(1 + y) = 31 + y
3 + 3y = 31 + y
2y = 28
y = 14 év múlva. (viola: 15, anyja: 45 éves)
0