Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.o

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1583
1)Ha egy félgömb térfogatának és felszínének mérőszáma egyenlő a mérőszáma,akkor mekkora a félgömb sugara?

2)A gömb alakú lampion felületét kör alakú merevítő drótkarikák feszítik ki.A legnagyobb kör átmérője 30cm,az egyik kisebb kör átmérője pedig ennek a 3/5 része.
a)Milyen hosszú drótból készült ez a 2 kör?
b)Milyen távolságra van egymástól ennek a két körnek a síkja?
Válaszokat köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, TÖRTEK, térfogat, felszín, gömb
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1) A félgömb térfogata a teljes gömb térfogatának fele, vagyis ((4/3)*R³*π)/2=(2/3)*R³*π)
A félgömb felszíne a teljes gömb felszínének fele + a főkör területe, vagyis (4*R²*π)/2 +R²*π=3*R²*π, a feladat szerint ez a kettő egyenlő, tehát:

(2/3)*R³*π=3*R²*π, osztunk π-vel:
(2/3)*R³=3*R², értelemszerűen R>0, tehát oszthatunk R²-tel:
(2/3)*R=3, erre R=4,5 adódik, tehát a gömb sugara 4,5 cm.

2a) A leghosszabb merevítőnek sugara 15 cm, így kerülete 2*15*π=30π cm, a másik kör átmérője 30*(3/5)=18 cm, így sugara 9 cm, kerülete pedig 2*9*π=18π cm, tehát a két dróthoz 30π+18π=48π cm-nyi drótot használtak, igény szerint kerekíthető a végeredmény.

b) Kössük össze a párhuzamos átmérők végpontjait, ekkor egy húrtrapézt kapunk, melynek alapjainak hossza 30 cm és 18 cm. Ha behúzzuk a hosszabbik alap középpontjához a rövidebbik alap végpontjait, akkor a trapézon belül egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, ahol a szárak hossza 15 cm (a gömb sugara), alapja 18 cm hosszú, ennek a háromszögnek az alaphoz tartozó magasságát kell kiszámolnunk. Ha azt behúzzuk, akkor olyan derékszögű háromszögeket kapunk, ahol az átfogó hossza 15 cm, a befogók hossza 9 cm (mivel a magasság felezi az alapot) és M, így Pitagorasz tétele szerint

9²+M²=15², ennek megoldása M=12, tehát a körök távolsága 12 cm.
2