Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

NaCl vizes oldata

700
1. NaCl-ot oldunk vízben.
írd le az oldódás ionegyenletét!
Rajzold le az oldódás energiadiagramját!
Számold ki az oldáshőt!
Valaki levezetné nekem ezt a feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Csatoltam egy képet, most azt fogom elmagyarázni.

Van előtted egy főzőpohárnyi viz, amibe NaCl-ot raksz. Először az NaCl rácsa felszakad, majd a rácsból kivált ionok hidrátburokkal lesznek körbevéve (ezt jelenti ott a a zárójelbe tett aq rövidités). Ennek az oldáshőjét szeretnéd te kiszámolni.
Az oldáshő ennek a kettőnek az összege, tehát annak, hogy felszakitod a rácsot (rácsenergia) és hidrátburok veszi körbe az ionokat (hidratációs energia), ezt a képletet fel is irtam oda, a képletben szereplő kifejezések jelentését pedig a képlet alá irtam.

Akkor most jöjjön a számolás, mivel a tanárod nem adta meg a nátrium-klorid rácsenergiáját és a nátrium hidratációs energiáját, illetve a klorid-ion hidratációs energiáját, ezért ezeket kinéztem a netről. Ha az értékeket behelyettesited a képletbe, akkor 11 kJ/mol-t kell, hogy kapj, ez lesz az oldáshő.

Akkor a diagram:
NaCl-nak van egy energiája, ezt egy egyenes vonallal jeleztem, ami mellett az NaCl(sz) van. Ha ezt te belerakod vizbe, akkor ez a rács felszakad (rácsenergia, ez a legfelső vizszintes vonal), ez anyagi minőségtől függ, hogy mennyi az értéke, ezzel párhuzamba hirtelen a rácsnak a felszakadásából maradt ionok viz molekulákkal lesznek körbevéve (hidratációs energia, ez az előbb emlitett két vonal között van esetünkben). A hidratációs energia és az eredeti alapállapotban lévő NaCl vonal között lesz az oldáshő, ami jelen esetünkben 11 kJ/mol.
Itt fontosnak tartom megemliteni, hogy ha ez az érték pozitiv, akkor a folyamat endoterm (most ez nálunk 11 kJ/mol-nak adódott tehát endoterm a folyamat, ami azt jelenti, hogy az edény, amiben a folyamat lejátszódik le fog hűlni), illetve ha negativ, akkor exoterm.
Illetve az is fontos lehet, hogy a gázok oldáshője mindig exoterm folyamat, tehát az oldáshő értéke negativ, mivel a gázoknak nincs rácsenergiája.

Ha esetleg bármi nem világos nyugodtan irj.
1