Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1844
Két szám aránya 6/5:4/5, összegük 98/15. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 8.osztály, arány, SOS
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a két szám (6/5)x és (4/5)x, ekkor ((6/5)x):((4/5)x)=(6/5):(4/5) arány teljesül, ezek összege 98/15, tehát:

(6/5)x + (4/5)x = 98/15, közös nevező: 15
(18/15)x + (12/15)x = 98/15, szorzunk 15-tel:
18x+12x=98, összevonunk:
30x=98, osztunk 30-cal:
x=98/30=49/15, tehát a kér szám:

(6/5)*(49/15)=294/75=98/25
(4/5)*(49/15)=196/75, az ellenőrzést rád bízom.
1