Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1266
Egy téglalap egyik oldala 5cm, területe 30cm². Mekkora a téglalap átlója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap területe az egy csúcsból induló oldalak szorzata; ha a másik oldal x, akkor területe 5*x, ennek kell 30-nak lennie:

5*x=30, tehát x=6, így a másik oldal 6 cm hosszú.

A két oldal és az átló (ez legyen d) egy derékszögű háromszöget alkotnak, ahol az átló az átfogó, így Pitagorasz tétele szerint:

5²+6²=d², erre  61 =d adódik, tehát az átló hossza  61  cm, igény szerint lehet kerekíteni.
0