Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Cink

Főoldal » Általános iskola » Kémia
595
72 gramm 20 %-os sósav hány gramm cinket képes feloldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a cink és sósav reakció egyenlete:
Zn + 2 HCl = ZnCl₂ + H₂

1 mol cink 2 mol sósavval reagál.

A periódusos rendszer alapján az atom tömegekkel számolva:
1 * 65 gramm cink 2 * 36,5 gramm sósavval reagál.

100 gramm 20%-os sósavban 20 gramm HCl van oldva.
72 gramm 20%-os sósavban arányosan kevesebb, 72*20/100= 14,4 gramm HCl van oldva.

Ha 65 gramm cink 73 gramm HCl-dal reagál, akkor
x=14,4*65/73= 12,8 gramm cink 14,4 gramm HCl-dal reagál.

Tehát 72 gramm 20 %-os sósav 12,8 gramm cinket képes feloldani.
0