Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
671
Mekkora legyen X es Y, hogy 32Y4X ötjegyű szám osztható legyen 15-tel ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy szám akkor osztható 15-tel, hogyha osztható 3-mal és 5-tel. Egy szám akkor osztható 5-tel, hogyha utolsó számjege 0 vagy 5, tehát X lehetséges értékei 0 és 5.

Egy szám akkor osztható 3-mal, hogyha számjegyeinek összege osztható 3-mal.

Ha X=0, akkor a számjegyek összege 9+Y, ez akkor lesz oszthat 3-mal, hogyha Y értéke 0;3;6;9 közül valamelyik, tehát ebből ezeket a számpárosokat kapjuk: (X;Y)=(0;0),(0;3),(0;6);(0;9)

Ha X=5, akkor a számjegyek összege 14+Y, ez Y={1;4;7} esetén lesz osztható 3-mal, tehát az újabb megoldások: (X;Y)=(5;1),(5;4),(5;7).
0