Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
639
Matekból valaki tudna segíteni?
Egy szabályos nyolcszögnek a K es T kellene ki szamolni.
n=8 a=16 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, sos,
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kerület már most megadható: kerület=oldalak összege=16+16+16+16+16+16+16+16=128 cm.

A területhez a következő módon érdemes számolni; rajzoljunk köré egy négyzetet, ekkor a nyolcszög 4 darab egyenlő szárú derékszögű háromszöget vág le a négyzetből. Ha a befogók hossza x, az átfogó pedig 16 cm, akkor Pitagorasz tétele szerint:

x²+x²=16², ennek megoldása x= 128 =8*√2 cm.

Ezek szerint a négyzet oldala 16+2*8*√2=16+16*√2=16*(1+√2) cm hosszúak, így területe Tnégyzet=(16*(1+√2))²=256*(1+√2)² cm²

A derékszögű háromszög területe Tderékszögű Δ=(8*√2)²/2=64 cm², ebből 4 darab van, ezek összege 4*64=256 cm²

A nyolcszög területét úgy kapjuk meg, hogy a négyzet területéből levonjuk a háromszögek területét, tehát 256*(1+√2)²-256 cm² a területe. Ha kiemelünk 256-ot, ezt kapjuk: 256*(1+√2-1)=256*√2 cm², ez igény szerint kerekíthető.
1