Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények

Főoldal » Középiskola » Kémia
617
Két azonos tartály egyike szén-monoxidot, a másik hidrogént tartalmaz. a szén-monoxidot tartalmazó tartály 52°c-os, a hidrogént tartalmazó -23°C-os. A nyomás azonos a két tartályban. Mekkora lesz a keletkező gázelegy hidrogéngázra vonatkoztatott sűrűsége, ha a tartályt összekötő vékony, elhanyagolható térfogatú csövet kinyitjuk? (A keveredés során kémiai reakció nem következik be.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Időközben úgy gondolom sikerült megoldanom! Ha esetleg elvi hibát vétettem azt kérem jelezze a javító! Köszönöm előre is!

Nyitott edényben, azaz állandó nyomáson számolnunk kell a reakció során bekövetkező térfogatváltozással, ezt azonban most a feladat kiemelte, hogy elhanyagolható.
n1*T1=n2*T2 , ezt egy kicsit átalakítva: 1mol*325K=(1+x)*250K , majd megkapjuk, hogy x=0,3.
n1=1mol, ez a CO.
n2=1+0,3=1,3mol, ez a H2.
Meg van most már az arány, miszerint: n(CO):n(H2)=1:1,3
m1=28g
m2=2,6g
Az átlagos moláris tömeg: 28g+2,6g / 1mol+1,3mol = 13,30 g/mol
M=ró*M(H2)
13,30g/mol=ró* 2g/mol
ró=6,65
0

Nekem ez a megoldás jónak tűnik.

Mivel a hőmérséklet különböző, ezért a két gáz nyomása azonos térfogatok esetén csak akkor lehet egyenlő, ha a hidegebb gázból az x móllal több van.

A keveredést a hőmérséklet különbség és az anyagi minőségbeli különbség okozza.

Biztosan lesz egy T1 és T2 közötti közös hőmérséklet a keveredéskor.
1