Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
390
Hány g 4 tömeg %-os CuSO4 oldatban kell feloldani 200 g CuSO4*5 H2O-t tartalmazó oldatot, hogy 16 tömeg %-os legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ez egy keverési egyenlet, ahol az 1. oldat a 4 tömeg%-os CuSO4 oldat, a 2. "oldat" a kristályvizes CuSO4.

CuSO4: 64+32+4*16=160 g/mol

CuSO4*5 H2O: 160+ 5*18=250 g/mol

ez megfelel egy 160*100/250=64 tömeg%-os "oldatnak"

A CuSO4-re kell felírni:

x*0,04 + 200*0,64 = (x+200)*0,16

x*0,04+128=0,16*x+32
0,12*x=96
x=800 g 4 tömeg %-os CuSO4 oldatban kell feloldani 200 g CuSO4*5 H2O-t tartalmazó oldatot, hogy 16 tömeg %-os legyen.
Módosítva: 5 éve
0