Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
368
A kristályos Na2CO3 mólonként 10 mol kristályvizet tartalmaz. Állás közben azonban veszít kristályvíztartalmából. Számítsuk ki, hogy a kristályos nátrium-karbonát kristályvízének hány tömeg %-át vesztette el állás közben, ha az anyag 2,1 grammjából sósavval 362 cm3 standardállapotú CO2 fejlődik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Na₂CO₃ + 2 HCl = 2 NaCl + H₂O+ CO₂

Csak a nátrium-karbonát reagál sósavval, a kristályvize nem.

1 mol nátrium-karbonát tömege: 2*23+12+16*3=106 g

106 g nátrium-karbonátból standard állapotban 24,5 dm³ (1 mol) CO₂ fejlődik.
x=106*0,362/24,5 = 1,5662 g nátrium-karbonátból standard állapotban 0,362 dm³ CO₂ fejlődik.

A kettő különbsége a kristályvíz mennyisége: 2,1 g - 1,5662 g = 0,5338 g

106 g nátrium-karbonát 10*18=180 g vízzel kristályosodik.
1,5662 g nátrium-karbonát 1,5662*180/106 =2,66 g vízzel kristályosodna.

0,5338*100/2,66= 20 tömeg%

Tehát a kristályos nátrium-karbonát kristályvízének 20 tömeg %-át vesztette el állás közben.
0