Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 118-as feladat SEGITSEG

Főoldal » Középiskola » Fizika
872
Ha valaki elmagyarázná nekem a 118-as feladat megoldását azt megköszönném
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A test sebességének két komponense lesz: egyrészt egy v0 állandó sebesség felfelé, másrészt egy szabadesés (g gyorsulással) lefelé.

a) Addig emelkedik, amíg az eredő sebessége 0 nem lesz, vagyis amíg a gyorsulásból eredő sebesség ugyanannyi nem lesz, mint v0.
Gyorsuló mozgás (g gyorsulással) pillanatnyi sebessége:
v = g·t
Ebből ki tudod számolni a t1 időt, amikor v=v0
500=t*10
t=50 sec (eddig emelkedik)
és 50 secet fog esni is. Tehát 100 sec alatt ér vissza a földre.

b) Legnagyobb magasság: ahol t1 idő után lesz.
Biztos tanultátok ezt a képletet:

s = v0·t - 1/2·g·t²

s = 500*50 - 5*50² = 12500 m
1