Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mészégetés során 1 t mészkőből kiindulva 420 kg égetett mész (CaO) keletkezett.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
4186
A mészkő tömegének hány százaléka alakul át?
Mekkora tömegű szén-dioxid szabadult fel a bomlás során?
Hány kilogramm oltott mész (Ca(OH)2) állítható elő a kapott égetett mészből?
Köszönöm szépen, ha segítettek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
CaCO₃ = CaO + CO₂
moláris tömegek:
100 g = 56 g + 44 g
tehát 420ezer/56 = 7500 mol CaO lett.

Ehhez 7500·100 g = 750 kg mész kell.
Tehát 75% alakult át.

7500·44 g = 330 kg CO₂ lett.

CaO + H₂O → Ca(OH)₂ + Q
Tehát 1 mol CaO-ból 1 mol Ca(OH)₂ lesz.
Ca(OH)₂: 74 g/mol
7500·74 g = 555 kg oltott mész lesz belőle.
3