Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
545
Egy folyékony halmazállapotú szerves vegyület 54,5 tömeg% szenet, 9,1 tömeg% hidrogént
és 36,4 tömeg% oxigént tartalmaz. A folyadék gőzének sűrűsége standardállapotban 3,59 g/dm3. Adja meg a vegyület molekulaképletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`p*V=n*R*T`

`p*V=m/M*R*T`

`rho=m/V=(p*M)/(R*T)`

`M=(rho*R*T)/p=(3,59(kg)/(m^3)*8,314J/(mol*K)*298 K)/(101325 Pa)=0.08778 (kg)/(mol)=87.78 g/(mol)`

Ebből szén: 87,78*0,545 = 48 g
48/12 = 4 db

Ebből hidrogén: 87,78*0,091 = 8 g
8/1 = 8 db

Ebből oxigén: 87,78*0,364 = 32 g
32/16 = 2

A vegyület molekula képlete:
C₄H₈O₂
Módosítva: 5 éve
0