Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
629
A kén-dioxid laboratóriumi előállítása az alábbi rendezendő egyenletnek megfelelően
történik: Na2SO3 + H2SO4 = NaHSO4 + SO2+ H2O. Mekkora tömegű nátrium-szulfitra és mekkora
térfogatú 98,1 m/m%-os 1,84 g/cm3 sűrűségű kénsav-oldatra van szükség, ha 1,47 dm3 standard
állapotú gázt szeretnénk előállítani és a gáz előállítása 20,0%-os veszteséggel történik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Na₂SO₃ + 2 H₂SO₄ = 2 NaHSO₄ + SO₂+ H₂O

1 mol nátrium-szulfit tömege: 2*23+32+3*16=126 g

126 g nátrium-szulfitból 24,5 dm³ standard állapotú kén-dioxid fejlődik,
x g nátrium-szulfitból 1,47 dm³ standard állapotú kén-dioxid fejlődik.

x=1,47*126/24,5= 7,56 g nátrium-szulfitra van szükség, ha nincs veszteség.

20% veszteség esetén a 7,56 g a 80%, akkor a 100%:
100*7,56/80 = 9,45 g nátrium-szulfitra van szükség 20% veszteség esetén.

1 mol kénsav tömege: 2+32+4*16 = 98 g

126 g nátrium-szulfithoz 2*98 g kénsav szükséges,
9,45 g g nátrium-szulfithoz 9,45*2*98/126 = 14,7 g 100%-os kénsav szükséges.

100 g 98,1 m/m%-os kénsav oldatban 98,1 g kénsav van,
x=14,7*100/98,1 = 14,98 g 98,1 m/m%-os kénsav oldatban 14,7 g kénsav van.

Ennek a térfogata: `V=m/rho=14.98/1.84=8.14 cm^3`
Módosítva: 5 éve
0