Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályosodás

Főoldal » Középiskola » Kémia
652
5,73 g kristályvizes MnCl2-t feloldunk 100 g vízben és így 3,44 tömeg %-os MnCl2-oldatot kapunk. Hány kristályvízzel kristályosodik a MnCl2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kristályvizes mangán-klorid képlete legyen MnCl₂. X H₂O

A kristályvíz mentes só tömege: 54,94+35,45*2=125,84 g/mol
A kristályvizes tömege: 125,84+X*18 g/mol

125,84+X*18 g kristályvizes só megfelel 125,84 g vízmentesnek,
5,73 g kristályvizes só megfelel 5,73*125,84/(125,84+X*18) g vízmentesnek.

A 3,44 tömeg%-os oldat:
oldott anyag(g) * 100 / oldat(g)

`( (5.73*125.84) / (125.84+X*18) *100) / (100+5.73)=3.44`

`(72106.32 / (125.84+X*18)) / 105.73=3.44`

`72106.32 / (3.44 * 105.73)=125.84+X*18`

`198.25=125.84+X*18`

`X*18=72.41`

`X=4.02`

Tehát MnCl₂ . 4 H₂O a képlet.
Módosítva: 5 éve
0