Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Képlet meghatározás

Főoldal » Középiskola » Kémia
642
277 g vízben 123 g kristályvíztartalmú magnézium-szulfátot oldunk fel. A keletkezett oldat 15 tömegszázalékos. Mi a kristályvizes magnézium-szulfát képlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kristályvizes magnézium-szulfát képlete legyen MgSO₄. X H₂O

A kristályvíz mentes só tömege: 24+32+4*16=120 g/mol
A kristályvizes tömege: 120+X*18 g/mol

120+X*18 g kristályvizes só megfelel 120 g vízmentesnek,
123 g kristályvizes só megfelel 123*120/(120+X*18) g vízmentesnek.

A 15 tömeg%-os oldat:
oldott anyag(g) * 100 / oldat(g)

`( (123*120) / (120+X*18) *100) / (277+123)=15`

`(1476000 / (120+X*18)) / 400=15`

`1476000 / (15 * 400)=120+X*18`

`246=120+X*18`

`X*18=126`

`X=7`

Tehát MgSO₄ . 7 H₂O a képlet.
Módosítva: 5 éve
0