Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Töménység

Főoldal » Középiskola » Kémia
525
2 g timsót (KAI(SO4)2*12 H20) 100g vízben oldunk. Határozzuk meg az oldat % töménységét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol KAI(SO₄)₂ tömege: 39+27+2*32+8*16= 258 g

1 mol KAI(SO₄)₂*12 H₂O tömege: 258+12*18 = 474 g

474 g timsó megfelel 258 g vízmentesnek,
2 g timsó megfelel 2*258/474 = 1,0886 g vízmentesnek, ebből 2-1,0886 = 0,9114 g a víz.

Ha a % töménység tömeg%-ot jelent, akkor:

az oldott anyag tömege = 1,0886 g kristályvíz mentes só.

az oldat tömege = oldószer + oldott anyag tömege = 100 g víz + bevitt kristályvíz + vízmentes só = 102 g
1,0886 * 100 / (100 + 2) = 1,067 tömeg%

Módosítva: 5 éve
0