Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
712
Mekkora a 0,005355 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldat pH-ja?

Ks(CH3COOH) = 1,790 * 10−5

Mekkora a 0,005355 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldat disszociációfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az ecetsav disszociációja:

CH₃COOH ⇔ CH₃COO- + H+

`K_s=(c_("acetát")*c_H)/c_("ecetsav es")=1.790*10^(-5)`

a kiindulási koncentráció: 0,005355 mol/dm³

disszociál x mol ecetsav.

1 mol ecetsavból 1 mol acetát és 1 mol hidrogénion keletkezik.
x mol ecetsavból x mol acetát és x mol hidrogénion keletkezik.

egyensúlyban van 0,005355-x ecetsav és x mol acetát, x mol hidrogénion.

`K_s=x^2/(0.005355-x)=1.790*10^(-5)`

x²+1,79*10-5*x-0,0000000958545=0

x=0,00030078311495544035 (a másik gyök negatív)

Ennyi mol/dm³ az egyensúlyi hidrogénion koncentráció.

pH=-lg(0,00030078311495544035)=3,52

A disszociáció fok a disszociált/disszociálatlan aránya:
0,00030078311495544035 / 0,005355 = 0,056168 (5,62 %)

1