Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
435
Elvileg mekkora térfogatú normálállapotú hidrogéngáz fejleszthető 25 gramm cinkből sósavval? Mekkora térfogatú 20 tömeg%-os 1.1g/cm3 sűrűségű sósav szükséges ehhez, ha a savoldatot 50% feleslegben használjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
reakció egyenlet:
Zn + 2 HCl → ZnCl₂ + H₂

1 mol cink tömege: 65,39 g

Ebből normál állapotban 22,41 dm³ hidrogén fejlődik, akkor
25 gramm cinkből 25*22,41/65,39 = 8,568 dm³ hidrogén fejlődik.

65,39 g cinkhez 2*36,5 g HCl kell (ez 100%-os),
25 g cinkhez 50*36,5/65,39 = 27,9095 g HCl kell.

20 tömeg%-os jelentése:
100 g sósav oldatban 20 g HCl van,
akkor x g sósav oldatban 27,9095 g HCl van.
x= 27,9095*100/20 = 139,5473 g sósav oldat szükséges.

Ennek az 50%-a a felesleg, tehát a szükséges sósav oldat tömege: 139,5473 + 139,5473*0,5 = 209,3210 g

Ennek a térfogata: `rho=m/V`
`V=m/rho=(209.3210 g)/(1.1 g/(cm^3))=190.3 cm^3`
Módosítva: 5 éve
0