Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kiválás

Főoldal » Középiskola » Kémia
455
Hány g só válik ki 350 g, 10 mól % KNO3-oldatból, ha 20 fokra lehűtjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
10 mól% jelentése:

100 mol oldatban 10 mol KNO3 van oldva, 90 mol a víz anyagmennyisége.

1 mol KNO3 tömege: 39+14+3*16= 101 g

1 mol víz tömege: 18 g

10 mol KNO3 tömege 1010 g

90 mol víz tömege: 90*18=1620 g

oldat tömege: 1010+1620 = 2630 g

Nekünk 350 g oldatunk van, ebben:

Ha 2630 g-ban van 1010 g KNO3, akkor
350 g-ban van x=350*1010/2630 = 134,41 g KNO3 és (350-134,41 = 215,59 g víz)

20 fokon az oldhatóság: (fgvtbl 283. oldal) 31,6 g KNO3/100 g víz

Ha 100 g víz 20 fokon 31,6 g KNO3-ot old, akkor
215,59 g víz x=215,59 * 31,6/100 = 68,13 g KNO3-ot old.

Kiválik a kettő különbsége: 134,41 - 68,13 = 66,28 g KNO3 válik ki.



Módosítva: 5 éve
0