Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
954

1kg vizet túlhűtünk -10 Celsius fokra. A jévg fajlagos hőkapacitása 2095 J/ (kgK), a jég olvadáshője 3,34*10^5 J/kg, a víz fajlagos hőkapacitása 4180 J/ (kgK) Mennyi jég fog kifagyni, ha a fagyást megindítjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A fagyás (halmazállapot változás) exoterm folyamat, hőleadással jár. Normál esetben el kell vonni ezt a hőt, attól fagy meg a víz. Most nem vonunk el hőt, ami tömeg jéggé alakul, annak a felszabaduló hője felmelegíti a vizet 0 fokig. A végén lesz m tömegű 0 fokos jég, és 1kg-m tömegű 0 fokos víz.
A 0 fokos vízhez képest most ennyivel kevesebb a túlhűtött víz energiája:
Q₁ = 1 kg · 10 K · 4180 J/(kgK) = 41800 J
Elvileg ennyi energia közlésével fel tudjuk melegíteni a vizet.
Ha kifagy m tömegű víz, akkor ennyi energia szabadul fel:
Q₂ = m · 3,34·10⁵ J/kg
Ez a két hőmennyiség pont egyforma lesz, a fagyás által felszabaduló energia melegíti fel a vizet.
m · 3,34·10⁵ = 41800
m = 0,125 kg
0