Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Surlódás!!! - Nehéz feladat

715
A vízszintestől mérve 60 fokos szögben, a függőleges falhoz támasztott 5 m hosszú, 4 kg tömegű létrán 54 kg tömegű ember mászik felfelé. Egy 60 kg-os másik ember utána indul. Amikor az első 1m-rel túljutott a létra felén, a létra megcsúszik. Milyen távol van egymástól a két ember, ha a tapadási súrlódási együttható a létra és a fal között 0.1, a talajon 0.3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az egész nyitja a forgatónyomatékokat felírni. Érdemes az alsó (föld-létra) támasztási pontra felírni a nyomatéki tételt (a forgatónyomatékok előjeles összege 0). Persze figyelj arra, hogy az erő mindig merőleges kell hogy legyen az erőkarra (ha nem az, akkor ugye kiszámoljuk azt az erőkomponenst, itt jön képbe a dőlésszög.) Figyelj arra, hogy a súrlódási erő, az mindig a felületek közt ható NYOMÓ erő szorozva a tapadási súrlódási együtthatóval. Figyelj oda, melyik erő merre forgat! Kezdd el, gondolkodj. Adok segítséget, azok segítségével (kicsit átdolgozva) rájöhetsz a feladatra. Adok magyar és angol forrást is.
https://fizipedia.bme.hu/index.php/Mechanika_-_Falhoz_t%C3%A1masztott_l%C3%A9tra
https://www.youtube.com/watch?v=LXZm3KF9ncg
https://www.youtube.com/watch?v=kzrO4B8-Ns4
Vagy a legegyszerűbb, ha ezt (http://physicstasks.eu/654/a-leaning-ladder) használod, csak még kiegészíted a 2 plusz erővel (2 másik ember) és a 60 kilós ember forgástengelytől mért távolságát ismeretlennel jelölöd. Sok sikert
0