Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges 7.o

Főoldal » Általános iskola » Matematika
897
Egy kosárban almák voltak. Albert megette az almák egynegyedét, Béla a maradék egyharmadát, Csaba a megmaradt alma felét, így Dénesnek már csak 9 alma jutott. Hány alma volt eredetileg a kosárban? (Levezetve ha kérhetem) Előre is köszi!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, TÖRTEK, szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
9x2=18
18x3=54
54x4=216

Válasz: jó nagy kosaruk lehetett! Viccet félretéve: 216 alma volt a kosárban
Módosítva: 5 éve
1

Visszafelé kell menni
9 alma maradt
Csaba megette a felét a maradéknak ami azt jelenti, hogy x×1/2=9 Ahhoz, hogy eltüntessem a törtet, szoroznom kell 2-vel, így x×1=18 lesz x×1=x tehát x=18⇒ mielőtt Csaba evett volna, 18 alma volt
Béla megette az egyharmadát a maradéknak, így x×1/3=18 → szoroznom kell 3mal → x=54 Ez az egynegyede az egésznek, ezért x×1/4=54 → be kell szorozni 4-gyel → x=216
Összesen 216 alma volt
(Jó nagy kosaruk lehetett)
Remélem érthető, és hogy jó :)
1

Ellenőrzés:
216×1/4×1/3×1/2=9
54×1/3×1/2=9
18×1/2=9
9=9
0