Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletes körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
738
Mekkora lehet az a legnagyobb fordulatszám, amivel az 1kg tömegű testet 50cm hosszú zsinegen vízszintes, síkos felületű asztalon forgathatunk, ha a zsineg 20N nagyságú feszítőerőt bír ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
F = m*r*ω² és az
ω = 2*π*n képletekből indulunk ki.

Az elsőből
r = 50 cm = 0.5 méter
m = 1 kg
F = 20 N
tehát:
ω² = F/(m*r) = 20/0,5 = 40
ω = √40

A másodikból
n = ω/(2*π) = √40/(2*π)

n = 1,006 1/s
1