Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletes körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
739
Egy 0,5 kg tömegű játék villanymozdony az 1m sugarú körpályán változatlan nagyságú sebességgel mozog,és minden teljes kört 10 másodperc alatt fut végig. Mekkora erővel kényszeríti körpályára a sín a mozdonyt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Körmozgáskor a testre kétféle gyorsulás hat, egy centripetális (acp) és egy tangenciális gyorsulás (atg).
acp = r*ω² = 1*(2π/T)² =1*(2π/10)²=0.39 m/s²
atg =ε*r = (ω/T)*r =0.062 m/s² (ilyen kis szögsebességnél szinte elhanyagolható)
eredő gyorsulás vektor a =√(0.39²+0.062²) =0.39 m/s²
F = m*a = 0.195 N
Módosítva: 9 éve
0