Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ionizáció 9 jellemzője

145
Sorold fel az ionizáció 9 fizikai jellemzőjét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, halmazállapot, Halmazállapot-változás, Plazma, ion, Ionizáció
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A klasszikus fizikában szigorúan determinisztikus folyamat, amelyben az elektronnak minden esetben meg kell szerezni az ionizációs energiát ahhoz, hogy ki tudjon szabadulni és létre tudjon jönni a pozitív töltésű ion.
Pozitív ionizáció: A klasszikus fizikai rendszerben az ionizáció csak akkor mehet végbe, ha az elektron elnyeli a jelenlegi energiaszintje és a legnagyobb lehetséges energiaszint közötti különbséget. Amennyiben ennél kevesebb energiát nyelt el, akkor az elektron csak egy magasabb pályára lép és ott kering, amíg az elnyelt energiát ismét ki nem sugározza és visszatért a lehetséges legalacsonyabb energiaszintre.
Negatív ionizáció: Egy szabad elektront csak akkor tud befogni a semleges töltésű atom, ha annak energiája megegyezik vagy nagyobb az elektrosztatikus taszítóerő értékével. Ekkor a befogott elektron a legalacsonyabb szabad pályán fog keringeni, míg a korábbi és a jelenlegi energiaszintje közötti különbséget sugárzás formájában bocsátja ki.
Szekvenciális ionizáció: A klasszikus fizikai törvényei értelmében az ionizáció csak szekvenciálisan mehet végbe, azaz egy kétszeresen pozitív töltésű iont csak egy egyszeresen pozitív töltésű ionból vagy egy háromszorosan pozitív töltésű ionból lehet előállítani.
1